Studentenlening

Bent u aan het studeren en kunt u niet helemaal rond komen? Voor studenten zijn er verschillende mogelijkheden tot het afsluiten van een lening. In veel situaties worden studentenlening gebruikt voor schoolgeld, een nieuwe laptop of boeken.

Nadelen studentenlening

Is het verstandig om een lening af te sluiten tijdens uw studie? Wellicht is het slimmer om eerst te overleggen met uw ouders of familieleden. Als u geld leent tijdens uw studie wil dat ook zeggen dat na uw studie de lening af betaald moet worden.  Vind u dan niet direct een baan dan kan het in combinatie met de lening toch nare situaties veroorzaken.

Voordelen studentenlening

Een studentenlening is vrij eenvoudig en snel af te sluiten bij een van de kredietverstrekkers. In sommige gevallen kun je tot 5000 a 6000 euro lenen.  Een ander voordeel is dat u als student bij de kredietverstrekker vaak een gunstige rente krijgt, deze rentepercentages liggen vaak lager dan bij een doorgaande lening.

Kredietverstrekkers

Er zijn feitelijk 3 verschillende kredietverstrekkers waar u een lening kunt afsluiten.

Lenen bij de bank

  • Bij de bank is het mogelijk om een studentenlening aan te vragen, vaak worden hier ook voordelige rentes aan gekoppeld. Na het afstuderen word de lening vaak omgezet in een doorlopend krediet. Er worden door de bank ook eisen gesteld om in aanmerking te komen voor deze leningen. Neem contact op met een van de banken voor meer informatie.

Lenen via DUO

  • Het is ook mogelijk om bij de regering een lening af te sluiten, dit loopt dan via het DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Hierbij is het bedrag wat u kunt lening wel afhankelijk van de inkomsten van uw ouders.
  • Het grootste voordeel van lenen via het DUO is dat u pas begint met afbetalen wanneer uw studie is afgerond. Dit kan in een termijn van 15 jaar afbetaald worden met kleine maandelijkse aflossingen.

Lenen bij uw ouders

  • De beste en veiligste manier om geld te lenen is indien de mogelijkheid bestaat om het geld van uw ouders/verzorgers te lenen. U  betaald dan geen rente en de looptijd kunt u met elkaar overeenkomen.

Ons advies:

Ben als student voorzichtig met het afsluiten van lening en probeer in eerste instantie een lening af te sluiten bij uw ouders. Lukt dit niet doe het dan in elk geval in overleg met uw ouders/verzorgers.