Autolening, Autofinanciering

Een autolening, simpelweg te omschrijven als een lening waarmee je de auto die je graag wilt kopen kunt gaan financieren. Deze lening kost net als alle andere leningen gewoon geld. Je betaalt dan een deel rente en een deel aflossing elke maand terug aan de bank of aan de financiële instelling waarvan je het geld geleend hebt. De autolening wordt ook weleens omschreven als een doorlopend krediet, maar dit is niet geheel terecht je mag namelijk bij een autolening het reeds afgeloste geld niet opnieuw opnemen. Het is mogelijk dat er voor het afsluiten van een autolening speciale voorwaarden of misschien zelfs betere voorwaarden gelden. Kijk hiervoor goed naar de voorwaarden en laat je goed adviseren door een onafhankelijke partij.

In Nederland is het geld lenen voor een auto niet zo bijzonder, het gebeurt dagelijks. Vrijwel iedereen leent geld om een nieuwe auto te kunnen kopen. Er zijn een immens aantal leningen afgesloten met als doel het financieren van een auto. Geld lenen is op zich alleen een optie bij een hele grote uitgave. Denk hierbij aan het kopen van een stuk land of een woning. Misschien zelfs het laten bouwen van een woning of een kantoor. Het lenen van geld voor de financiering van een auto is op zich niet zo verstandig. In tegenstelling tot een stuk grond of een woning dat in waarde vermeerdert, zal de waarde van een auto alleen maar dalen. Toch is het wel te begrijpen dat men geld leent voor een auto. De aanschaf is nou eenmaal vaak wat hoog en men heeft de auto vaak direct nodig. De mogelijkheid om te sparen is dus niet aanwezig aangezien het sparen te lang duurt en men de auto vrijwel direct nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan het rijden naar je werk en het wegbrengen van je kinderen naar school of naar de sportvereniging.

Je zou ervoor kunnen kiezen om een autolening af te sluiten, maar je zou er ook voor kunnen kiezen om een onderhandse lening af te sluiten. Deze sluit je dan af met de verkoper van de auto die je graag wilt kopen. Je betaalt de auto dan in maandelijkse termijnen af. Dit wordt ook weleens omschreven als een uitgestelde betaling. Je kent de reclames vast wel: “Nu halen over een jaar betalen”.

Wat zijn de voordelen van een autolening?

  1. Je geniet van dezelfde lage rente die voor een doorlopend krediet gerekend wordt.
  2. Je weet waarvoor de lening is afgesloten. Voor het aanschaffen van een auto. Hierdoor kunnen de rentes ook wat verschillen en dus ook voordeliger uitpakken voor je.

Wat zijn de nadelen van een autolening?

  1. Je kunt geen waardig onderpand tegenover de auto zetten. De waarde van een auto verminderd sneller dan het restbedrag van de lening.
  2. Je hebt naast de kosten van de lening ook kosten aan de auto zelf. Denk hierbij aan reparatie, onderhoud en benzine. Dat betekent dus dat je maandlasten voor de lening wel laag kunnen zijn, maar de algehele kosten die je per maand kwijt bent aan de auto zijn aardig hoog.