Kennisbank

Lenen met een uitkering

Geld lenen met een uitkering is niet de meest voorkomende vorm van lenen. De meeste mensen denken dat het niet mogelijk is om geld te lenen wanneer u een uitkering heeft. Verstandig is het in veel gevallen niet, maar onmogelijk is ook niet helemaal waar. Er zijn toch verschillende manieren om geld te lenen.

Het is afhankelijk van welk type uitkering dat u heeft of het mogelijk is om een lening af te sluiten. Zit u in de bijstand dan is het over het algemeen niet mogelijk om geld te lenen. Heeft u een WW, WaJong of arbeidsongeschiktheidsuitkering dan bestaat er bij de bank nog een kans dat u wel geld kunt lenen. Daarnaast speelt uw leefsituatie ook mee bij de bank. Heeft u bijvoorbeeld een partner die nog wel een baan heeft dan groeit de kans aanzienlijk om nog een lening af te kunnen sluiten.

In sommige gevallen wordt er geld geleend om eerdere lening(en) te kunnen oversluiten naar 1 lening van tegen een lagere rente. Op deze manier zijn er mogelijkheden om voordeliger uit te zijn met uw lening.

Kunt u via de bank geen lening afsluiten? In dat geval kunt u eens een kijkje nemen naar een renteloze lening. Bij een renteloze lening kunt u geld lenen van iemand uit de familie of vrienden. U kunt dan tegen 0% rente het geld lenen. Vaak is het lenen van geld bij bekenden geen slim idee omdat er vaak nog makkelijk ruzie over ontstaat. Denk dus goed naar voor u dit wilt gaan doen.

Aflossingsvrije hypotheek

Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheek waarbij er in de looptijd geen bedrag afgelost kan worden. De bedragen worden vaak in een keer afgelost, denk hierbij aan de verkoop van een huis. Voorheen kon er een bedrag geleend worden dat in zijn totaliteit niet meer dan 75% van de waarde van het huis bedroeg. Op dit moment om afsluiters van dit type lening te beschermen mag er nog maximaal een lening verstrekt worden niet groter dan 50% van de waarde van het huis. Mocht de afsluiter van lening zijn lening niet meer kunnen betalen dan eindigt het huis op de executieverkoop waar het voor 75% van de oorspronkelijke waarde verkocht wordt.

In het GHF (Gedragcode hypothecaire financieringen) is overeengekomen dat de som niet meer mag bedragen dan 50% van de waarde van het huis om de koper te beschermen en eventuele restschuld te verkleinen.

Er hoeft bij deze vorm van geld lenen geen maandelijks bedrag afgelost te worden maar er dient wel elke maand rente betaald te worden over het geleende bedrag. De rente vormt bij deze lening dan ook een behoorlijk risico aangezien deze variabel is. Het bedrag dat maandelijks in rekening gebracht wordt kan dus elke maand variƫren.